22 Nisan 2013 Pazartesi

Ev kadınlarının isteğe bağlı sigortalılık ve emeklilik şartları


Üretici ev kadınlarının emeklilik şartları nedir?

1977 SSK girişim var. 254 işgünü ödeme yapıldı. Daha sonra bugüne kadar hiç çalışmadım. Emekli olabilmek için ne yapmalıyım? Bir de öğrenmek istediğim, üretici ev kadınlarının emeklilik şartları nedir? 

Gönül Koruç

15 yıl sigortalılık süresi, 50 yaş ve 3600 prim günü şartlarıyla 4/a (SSK) statüsünden emekli olabilirsiniz. Prim gününüzü tamamlamak için doğum borçlanması yapabilirsiniz, son 2520 gün içinde en az 1261 4/a (SSK) kapsamında prim ödemiş olmak şartıyla isteğe bağlı sigortalı olarak veya evde Gelir Vergisi Kanununun 9. maddesinde sayılan üretimleri yapan kadınlar için sağlanan isteğe bağlı sigortalılık kapsamında prim ödeyebilirsiniz.

Gelir Vergisi Kanunun 9. maddesinde (6) numaralı bendindesayılan evde dikiş, nakış, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri işyeri açmaksızın satan kadınlar, 2013 yılı için 20 gün üzerinden, izleyen yıllarda birer gün artmak üzere prim ödeyerek, her ay 30 gün sigortalılık süresi kazanıyorlar.

Bunun için, bulunduğunuz yerdeki vergi dairesinden evde el sanatları ile uğraştığınıza dair belge alıp SGK’ya isteğe bağlı sigortalılığa müracaat etmeniz gerekiyor. Ödenen primler 4/b (Bağ-Kur) kapsamında geçen sigortalılık süresi olarak değerlendiriliyor. Son 2520 gün içinde daha çok 4/b kapsamında prim ödemiş olmanız halinde, 15 tam yıl (5400 gün) prim günü ve 58 yaşınızı doldurduğunuzda Bağ-Kur statüsünden emekliolabilirsiniz.

Sezgin ÖZCAN - SÖZCÜ