22 Nisan 2013 Pazartesi

Süper emeklilik yasası yeniden mi geliyor?


Yeniden süper emeklilik mi geliyor?

Bu ülke yıllardır popülist politikaların bedelini ödüyor ve hala da ödemeye devam edecek. Sosyal Güvenlik Reformuyla artık popülist politikalar geride kaldı derken yapılan reform bir bir delinmeye başladı."Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili yeni bir umut belirdi." başlıklı haberi okuyunca gözlerimize inanamadık


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 1999 yılından önce işe başlayanlardan prim gün sayısını doldurmasına rağmen kanunda öngörülen yaşı doldurmadığı için emekli olamayanlara yönelik çalışma başlattı.

1999 yılında çıkarılan bir yasa ile çalışanların emekli olma şartları değiştirildi. Yasa ile 1999 yılından sonra işe girecek olanlar için, daha önce kadınlarda 38 olan emeklilik yaşı 58'e, erkeklerde 43 olan emeklilik yaşı da 60'a çıkarıldı. Aynı yasa ile SSK'ya tabi çalışanların emekliliği için gereken gün sayısı 7000'e çıkarıldı. Bu tarihten önce işe girenler için 1976 yılına kadar geriye dönük olarak 'Kademeli Yaş ve Gün Şartı' getirildi.

5510 sayılı yasayla 30 Nisan 2008'den itibaren işe girenler için ise 65 yaş şartı getirildi. Böylece kademeli yaş düzenlemesi kapsamında prim gün sayısını doldurmasına rağmen yaş şartını tamamlayamadığı için emekli olamayan milyonlarca kişi ortaya çıktı. Bu milyonlarca kişinin oluşturduğu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile kendisine mektup yazan, 'emeklilikte yaşa takılanlar' bir araya gelip sıkıntılarını Bakan Çelik'e anlattı.

Bu bilgiler ışığında bürokratlara çalışma yapma talimatı veren Çelik, sıkıntı hakkında şöyle konuştu: "1999 yılında 10 yıl çalışıp, '10 yıl sonra ben emekli olacağım' diye bekleyen vatandaşa diyelim ki 4 yıllık ilave bir süre geldi. Vatandaşlarımız, 'bizim prim ve gün sayımız doldu' diyor. Vatandaşımız, 'Biz oyun oynarken kural değişti, bizim ne günahımız var' diyor. Tabii ki bakıldığında haklı, kamu düzenleme yapabilir mi? Yapabilir. Ne yapılabilir, dünyadaki örnekleri nedir? Bir haksızlık var mı? Var. Kısmî emeklilik çerçevesinde değerlendirilebilir veya uzatılan süre dikkate alınarak maaş bağlanırken ona göre maaş bağlanılabilir. Tüm bu hesapları dikkate alarak, geleceğe dönük projeksiyonlar yaparak sistemi tahrip etmeden bir çözüm arayışı içerisindeyiz."

Çözümün, 'yaş beklemeden biraz düşük maaşla emeklilik' şeklinde gerçekleşmesi halinde ilk etapta 500 bin kişinin emekli olması bekleniyor.

İşte üzerinde durulan sistem

Çalışmaya göre, yaş şartına takılıp emekli olamayanlara, maaşlarında belli oranda kesinti yapılarak emeklilik hakkı getirilecek. Kesinti tutarı henüz belli değil. Ancak, örnek olarak, 1000 lira emekli maaşı alması gereken bir kişi, yaşı beklemeden emekli olmayı tercih ederse, 750 lira maaşa bağlanabilecek.

Sayın Çelik Demirel siyasetini bırakmalı

Sayın Faruk Çelik zamanında yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Sosyal Güvenlik reformu olarak önemli bir milattı. Ancak, yine sayın Çelik zamanında Kanun bir bir delinmeye başladı. Sayın Bakanın fiili hizmet zammı hakkındaki önceki yaklaşımı neydi? başlıklı yazımıza bakıldığında dün dündür bugün bugündür siyasetinin yansımalarını göreceksiniz.

Sosyal Güvenlik hem bugünümüz hem de geleceğimizdir. Bu nedenle sosyal güvenliğimizi kısa vadeli siyasi yaklaşımlara kurban vermemeliyiz. Daha önce sayın Bakan hem torunlara beddua ettirmeyiz hem de değişiklik gündemde yok demişti. Ümit edelim ki haber yanlış olsun.

Kaynak: SGK Haber