8 Mayıs 2013 Çarşamba

Apartman görevlisi için kıdem tazminatı hesaplama


Apartman görevlisine ödenecek kıdem tazminatı

Şu günlerde İstanbul’da hızla eski binalar yıkılıp yenileri yapılıyor. Ne yazık ki bizlerde emekçi arkadaşlarımız olan apartman görevlilerini işten çıkarmak durumunda kalıyoruz. Görevlimiz 12 Kasım 2000 tarihinde işe başladı, 30 Haziran 2013’de işten ayrılacak.Tazminatını nasıl hesaplayacağız, ne kadar tazminat ödemek durumundayız? 

Ayşe Ağaoğlu (01.05.2013)

Apartman görevlisinin işe başladığı tarihten itibaren geçen her tam yıl için 30 günlük brüt ücreti tutarında, bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden kıdem tazminatı hesaplanır. Buna göre, 12 yıl 7 ay 19 günlük hizmet süresi için ödenecek kıdem tazminatı, 379 günlük ücreti kadar olur.

Kıdem tazminatının hesaplanması son ücret üzerinden yapılır. Kıdem tazminatına esas olacak ücretin hesabında, nakit olarak ödenen ücret dışında kendisine sağlanmış olan para ve para ile ölçülmesi mümkün akdi ve kanundan doğan menfaatlerde göz önünde tutulur.

Bu bağlamda, kendisine konut tahsis edilmişse bu konutun emsal kira bedeli bulunarak kıdem tazminatı hesabına esas ücrete ilave edilmesi, ayrıca ücretsiz kullandırılan elektrik, su ve doğal gaz bedellerininde sağlanan menfaat olarak kıdem tazminatına esas alınacak ücrete dahil edilmesi gerekiyor.

Sezgin Özcan - Sözcü